black and brown hair black and brown hair

Haar verven met henna nadelen

Zullen we je eens een geheimpje vertellen? Wij hebben van nature een rossige haarkleur en om die reden hebben we nog nooit ons haar geverfd? Waarom niet? Nou, omdat meerdere kappers hebben aangegeven dat de haarkleur zó uniek is, dat het zonde zou zijn om het te verven. Bovendien is onze huidskleur dermate specifiek, dat al die kappers dan ook niet echt wisten wat er mooi bij zou staan, mochten we het wel willen verven.

Het enige wat we ooit eens hebben overwogen om te doen, is om ons haar te verven met henna. Onze haarkleur zou dan, tja, nog roder worden dan het nu is en dat zouden we ergens nog wel interssant vinden. Maar genoeg over ons! In deze blog willen we je namelijk vertellen over de mogelijke nadelen die je kan ondervinden als je je haar verft met henna. Benieuwd? Wacht dan niet langer met verder lezen.

Nadeel 1: Niet natuurlijk product

Hoewel henna vaak wordt geprezen om zijn natuurlijke eigenschappen, is niet alle henna in verpakkingen volledig natuurlijk. Sommige commerciële henna-producten bevatten kunstmatige kleurstoffen, conserveermiddelen en andere chemische toevoegingen die de oorspronkelijke voordelen van pure henna kunnen verminderen. Deze toevoegingen kunnen ook allergische reacties of ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Het is essentieel om de ingrediëntenlijst zorgvuldig te controleren en te kiezen voor henna-producten die gecertificeerd natuurlijk en vrij van synthetische stoffen zijn om de puurheid en veiligheid te waarborgen.

(Naar een lokale winkel gaan die traditionele producten verkoopt, kan natuurlijk ook!)

Nadeel 2: Beperkingen in kleuren

Een van de grootste nadelen van henna is de beperking in kleuropties. Traditionele henna, gemaakt van de Lawsonia inermis plant, produceert voornamelijk roodachtige tinten. Hoewel je met henna mooie kastanjebruine en oranje tinten kunt krijgen, is het moeilijk om andere kleuren zoals blond, asblond of zwart te bereiken zonder het mengen van andere kruiden of chemische toevoegingen. Dit kan een probleem zijn voor mensen die op zoek zijn naar een specifieke haarkleur die niet binnen het henna-kleurenspectrum valt.

Heb je van jezelf wat donkerder haar, dan is de kans groot dat je met de natuurlijke henna kleur bovenstaand resultaat zal bereiken.

Nadeel 3: Redelijk permanent

Een ander nadeel van henna is dat het moeilijk te verwijderen is als je besluit je haarkleur te veranderen. Henna dringt diep in de haarvezels en kan moeilijk uit je haar te wassen. Als je na het gebruik van henna een andere haarkleur wilt proberen, kan dit een uitdaging zijn en kan het leiden tot ongewone kleurnuances of zelfs schade aan je haar. Het is vaak nodig om een professionele kapper in te schakelen om de henna uit je haar te verwijderen of om een andere kleur te bereiken. ‘Gewoon’ en ‘even voor de lol uitproberen’ zouden we met echte henna dus niet aanraden.

Nadeel 4: Tijdroven proces

Het aanbrengen van henna op je haar kan een tijdrovend proces zijn. Het mengsel moet vaak minstens een paar uur op je haar blijven om de gewenste kleur te bereiken. Bovendien kan het aanbrengen van henna rommelig zijn en vereist het vaak een zorgvuldige toepassing om een gelijkmatige dekking te garanderen.

Aan de andere kant horen we ook steeds vaker dat he niet gek is als vrouwen gemiddeld uren en uren bij de kapper zitten. Maar goed, het betekent dat je nog steeds de tijd er vrij voor moet maken.

Nadeel 5: Als het fout gaat

Gebruik je de henna niet goed, ga je zelf zomaar in de weer met waterstofperoxide en blijkt het dat je in plaats van een warme bruin-rode kleur ineens zwart haar hebt, dan heb je een probleem. Het feit dat het nog weleens misgaat bij mensen, is te danken aan het feit dat ze onvoorbereid aan de slag gaan.

Bij alles wat we doen, overwegen we altijd goed of we niet beter naar een professional kunnen gaan. Ook bij het verven van je haar met henna zouden we de hulp van een ervaren kleurkapper inschakelen. Better be safe than sorry, nietwaar?

Nadeel 6: Mogelijke verandering textuur

Henna kan de textuur van je haar beïnvloeden, vooral als het niet goed wordt aangebracht of als je haar erg droog is. Sommige mensen hebben dan ook gemeld dat hun haar na het gebruik van henna droger of stugger aanvoelt. Dit kan te maken hebben met de manier waarop henna de haarschubben beïnvloedt. Het is belangrijk om je haar goed te verzorgen en te hydrateren na het gebruik van henna om eventuele negatieve effecten op de textuur te minimaliseren.

Nadeel 7: Allergische reactie

Hoewel henna vaak als een natuurlijk en veilig product wordt beschouwd, kunnen sommige mensen allergische reacties ervaren. Het is belangrijk om een allergietest uit te voeren voordat je henna op je hele hoofd aanbrengt. Symptomen van een allergische reactie kunnen onder andere jeuk, roodheid, zwelling en huiduitslag zijn. Het is daarbij belangrijk om te weten dat het vaak de commerciële henna-producten zijn die onzuivere ingrediënten kunnen bevatten. Het zou niet tot nauwelijks moeten voorkomen dat je van pure henna enig nadeel ondervindt op dat vlak.

Algemene consensus

Als we iets uit deze nadelen kunnen halen, dan is het dat het absoluut aan te raden is om pure henna te gebruiken voor het kleuren van je haar. Mocht je je haar gaan verven met henna, win dan eerst professioneel advies in om mogelijke nadelen niet te hoeven ondervinden.

Wij zelf denken er in elk geval nog even over na, voordat we een uiteindelijke beslissing maken om ons haar te verven. We zijn eigenlijk al best tevreden, op dit moment…