Ouder worden, tja, het is een onderdeel van het leven. Aan de ene kant doe je meer kennis op, heb je veel levenservaring en heb je waarschijnlijk een select groepje mensen om je heen verzamelt, wie je echt vertrouwd. Helaas bestaat de andere kant van ouder worden uit een hoop ongemakken. Zo gaat alles net wat minder soepel en ontstaan er op je huid op van allerlei plekken rimpels.
Maar goed, dat laatste hoeft tegenwoordig natuurlijk geen probleem meer te zijn. Nee, nee, er zijn talloze behandelingen waardoor de rimpels als sneeuw voor de zon verdwijnen. Gezien veel van die behandelingen chirurgisch zijn, is het voor lang niet iedereen aantrekkelijk om te doen. Gelukkig is daar de HIFU behandeling, welke een niet-invasieve behandeling is én ook nog eens veel effect zou hebben. Of is dit iets wat eigenlijk helemaal niet zo positief is? Lees het antwoord in deze blog.
Wat is een HIFU behandeling?
en HIFU-behandeling, of High-Intensity Focused Ultrasound, is een niet-invasieve cosmetische procedure die gebruikmaakt van gerichte ultrasone energie om de huid strakker te maken en rimpels te verminderen. Het werkt door ultrasone golven diep in de huid te sturen, waar ze warmte genereren in de diepere lagen zonder de oppervlakte van de huid te beschadigen. Deze warmte stimuleert de productie van collageen, een eiwit dat zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de huid.
De behandeling wordt vaak toegepast op het gezicht en is een populair alternatief voor chirurgische facelifts. Het resultaat is een natuurlijk ogende huidverstrakking zonder de noodzaak van incisies of hersteltijd, hoewel meerdere sessies nodig kunnen zijn voor optimale resultaten. De effecten kunnen enkele maanden tot een jaar aanhouden, afhankelijk van de individuele huidconditie en levensstijl.
Voor wie is een HIFU behandeling geschikt?
Een HIFU-behandeling is geschikt voor mensen die tekenen van huidveroudering willen verminderen, zoals verslapping, fijne lijntjes en rimpels, zonder een chirurgische ingreep te ondergaan. Het is ideaal voor personen met milde tot matige huidverslapping, meestal de mensen van middelbare leeftijd. Zijdie nog voldoende collageen hebben, zullen de beste resultaten zien. HIFU is minder effectief voor mensen met ernstige huidverslapping of zeer dunne huid, waar chirurgische ingrepen wellicht betere resultaten bieden.
Zijn er nadelen bij een HIFU Behandeling?
Hoewel een HIFU-behandeling (High-Intensity Focused Ultrasound) populair is vanwege de niet-invasieve aard en het vermogen om de huid te verstrakken zonder chirurgie, zijn er enkele nadelen en overwegingen waar potentiële patiënten zich bewust van moeten zijn:
1 Beperkte effectiviteit
Een HIFU behandeling is geen wondermiddel. Als je dus dit laat doen, moet je niet verwachten dat ineens alle hangende huid weg is en nul rimpels meer hebt. Voor patiënten met ernstige huidverslapping en diepere rimpels, zal de behandeling in die zin onvoldoende resultaat opleveren. In dergelijke gevallen zou een chirurgische facelift noodzakelijk kunnen zijn, om zo het gewenste effect te bereiken. Aan de andere kant kent dat wellicht wel meer risico’s, dus dat is een belangrijke afweging die je dient te maken.
2. Kosten
Hoewel HIFU goedkoper is dan een chirurgische facelift, kan het toch duur zijn, vooral omdat meerdere sessies vaak nodig zijn om optimale resultaten te bereiken. Daarnaast kunnen de effecten van de behandeling tijdelijk zijn, waardoor onderhoudssessies nodig zijn om de resultaten te behouden. Dit kan de kosten op lange termijn verhogen. Met andere woorden, je bent eigenlijk vrijwel nooit met slechts één behandeling klaar om optimaal resultaat te boeken.
3. Niet geschikt voor iedereen
HIFU is niet voor iedereen geschikt. Mensen met zeer dunne of beschadigde huid, ernstige acne, metalen implantaten in het behandelingsgebied of bepaalde medische aandoeningen (zoals hartaandoeningen) komen mogelijk niet in aanmerking komen voor deze behandeling. Ook zwangere vrouwen wordt aangeraden om HIFU te vermijden vanwege het gebrek aan onderzoek naar de veiligheid van de procedure tijdens de zwangerschap.
4. Ongemak en pijn
Tijdens een HIFU-behandeling kunnen sommige patiënten ongemak of zelfs pijn ervaren. De ultrasone energie die door de huidlagen heen dringt, veroorzaakt een intense warmte die voor sommigen onaangenaam kan zijn. Hoewel de meeste patiënten het discomfort verdragen, kan het noodzakelijk zijn om vooraf een verdovende crème te gebruiken. Mocht je van jezelf weten dat je niet zo goed tegen dit soort dingen kan, dan kan je er ook altijd naar informeren.
5. Roodheid en lichte zwelling
Het is misschien dan wel niet zo ingrijpend als een chirurgische ingreep, maar dat betekent nog niet dat het ineens super comfortabel is. Sterker nog, de meeste mensen zullen roodheid en een lichte zwelling ervaren na afloop van de behandeling. Het is niet alsof je een dergelijke behandeling moet onderschatten. Je bent gewoon letterlijk je huid aan het reinigen en je huid heeft de tijd nodig om te herstellen en nieuw collageen aan te maken.
Een laatste tip
Het is belangrijk om de ervaring van je arts te verifiëren voordat je een HIFU-behandeling ondergaat. Vraag naar hun opleiding en welke specifieke training ze hebben gehad in HIFU-behandelingen. Informeer of ze gecertificeerd zijn en hoeveel jaren ervaring ze hebben met deze procedure.
Controleer eveneens of de arts is geregistreerd in het BIG-register, wat aangeeft dat ze bevoegd zijn om in Nederland te praktiseren. Het kan overigens verder nuttig zijn om te vragen naar voor-en-na foto’s van eerdere patiënten en om recensies of ervaringen van andere patiënten te bekijken om een beter beeld te krijgen van de expertise van de arts.
Conclusie
Hoewel HIFU veel voordelen biedt als niet-invasieve behandeling voor huidverstrakking, zijn er duidelijke nadelen en beperkingen. Potentiële patiënten, jij dus, moeten deze factoren overwegen en overleggen met een gekwalificeerde arts om te bepalen of HIFU de juiste keuze voor hen is. Nou, mocht je het gedaan hebben en er veel voordelen van ondervinden, dan zijn we daar natuurlijk super blij door!