a person walking on a path surrounded by trees a person walking on a path surrounded by trees

Portugese laurier: nadelen die je keuze kunnen beïnvloeden

Portugese laurier klinkt misschien alsof het een Portugees gerecht is waar je laurierbladeren in moet verwerken, maar in dit geval is dat toch echt niet het geval. Sterker nog, Portugese laurier is giftig en kan je dus helemaal niet in een gerecht verwerken. Daar heb je een andere variant voor nodig.

In elk geval is de Portugese laurier een populaire keuze voor tuinliefhebbers. Tuinliefhebbers die op zoek zijn naar een elegante, groenblijvende haagplant. Met de glanzende, donkergroene bladeren en tamelijk compacte groeiwijze is het een haag voor iedere tuin. In deze blog duiken we dieper in de voordelen, nadelen en verzorgingstips voor deze fraaie plant. Zo kan je optimaal genieten van die schoonheid in jouw eigen tuin.

Een allesomvattende beschrijving

Naam: Portugese laurier
Latijnse naam: Prunus lusitanica
Gebruikt als: haagplant
Kan groeien tot: wel 5 meter en groeit tientallen centimeters per jaar

Een compacte groei wijze, een groenblijvende struik en een elegante uitstraling. Dat is wat de Portugese Laurier is. De plant is perfect voor hagen en windschermen vanwege de dichte vertakking en winterhardheid. Hij kan goed tegen een scherpe snoei en is eveneens wintergroen. Dat betekent dat het het hele jaar door blad behoudt, wat zorgt voor privacy en beschutting. Bovendien gedijt te plant goed in verschillende bodemsoorten. Daarnaast is de plant relatief onderhoudsarm en kan hij zowel in de zon als (half)schaduw worden geplant. Lekker multifunctioneel, dus.

Nadelen van de Portugese laurier

Tja, we kunnen er omheen draaien, maar je kan begrijpen dat niet álles zo perfect is aan de Portugese laurier, zoals je wel kan begrijpen. In de volgende punten zal je dan ook over een aantal nadelen lezen. Met deze informatie kan je een weloverwogen keuze maken of je inderdaad wel of niet voor deze plant wil gaan.

#1 Gevoelig voor water

Een natte grond? Ai, dat is niet waar de Portugese laurier van houdt. Als het bijvoorbeeld heel veel regent of als je überhaupt een probleem hebt met de afvoer van water, dan kan je deze plant beter links laten staan. Mocht je dat allemaal niet hebben, dan moet je ook niet denken dat de plant volledige droogte kan weerstaan. Nee, nee, daarentegen is een goed drainage systeem iets wat je absoluut wil hebben.

#2 Invasief karakter

In vergelijking tot bijvoorbeeld een buxus, is de Portugese laurier een plant die je eigenlijk veel minder strak kan snoeien. Het zal er, als je kiest voor iets anders dan een rechte vorm, uitzien als iets speels. Bij een groot huis met veel strakke lijnen in de tuin, kan dit als storend worden ervaren. Maar goed, als dat het enige is, waar hebben we het dan over…?

#3 Gewicht

Veel mensen kopen een haag die al gegroeid is. Met andere woorden, het tuincentrum zal ervoor zorgen dat de haag is gegroeid, de koper schaft ‘m aan en kan ‘m direct neerzetten, waarbij de wens om bijvoorbeeld privacy direct in vervulling gaat. Echter zal je rekening moeten houden met het feit de kluit ontzettend zwaar is. Bij de aanschaf zal je dus echt een compagnon moeten meenemen, om de hagen te verplaatsen. Ennûh, ook je spierballen kan je snel meenemen!

#4 Giftig

Een Portugese laurier? Die is hartstikke giftig voor mensen en dieren (om te eten). En dan bedoelen we niet alleen de bladeren, nee, echt alles. Behalve dan de besjes die eraan groei, die kunnen wel door sommige vogels worden geconsumeerd. In elk geval is het misschien niet heel handig in combinatie met een stel huisdieren wat graag alles eet wat los en vast zit. Of je moet je huisdier er zo op africhten, dat je al bij de plaatsing al duidelijk in bent dat dat off territory is van het huisdier.

Verzorgingstips Portugese laurier

Goed, nu je de nadelen in overweging hebt genomen, denk je misschien toch aan een aantal verzorgingstips voor de Portugese laurier. Want, je wil ‘m eigenlijk wel als haag. De buren zijn blij, omdat de afscheiding met hun tuin ‘natuurlijk’ is en jij bent blij omdat je je privacy erdoor terugkrijgt. It’s a double win, isn’t it?

  • Tip 1
    Controleer of de verkopende partij een groeigarantie biedt. Mocht het zo zijn dat de hele haag mooi groeit, behalve 1 plant, dan kan het natuurlijk zijn dat er iets mee is. Met een groeigarantie voorkom je dat het jouw probleem wordt. Een ander soort garantie op de planten die je koopt, is natuurlijk ook hartstikke handig.
  • Tip 2
    Plant de Portugese laurier in een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Hij gedijt in goed doorlatende grond, maar is vrij tolerant ten aanzien van verschillende bodemsoorten.
  • Tip 3
    Snoei de laurier in het vroege voorjaar en eigenlijk ook na de bloei in de zomer, om een compacte en nette vorm te behouden. De plant verdraagt snoei goed en op deze manier houd je ‘m mooi in balans.
  • Tip 4
    Een goede drainage is eigenlijk essentieel bij de meeste mensen. Dat komt omdat zij de Portugese laurier niet beschut kunnen neerzetten. Overigens is dat in principe geen probleem, maar als het veel regent, heb je wel een goede drainage nodig om het water weg te laten lopen. Doe je dat niet, dan verzuipt de laurier en dan heb je er al snel niks meer aan. Niet fijn, dus!

Kijk aan, na het volgen van deze tips ben je al helemaal goed bezig. We hopen dat jouw haag net zo mooi wordt als die van ons. Grapje natuurlijk, wij hebben niet eens een tuin, maar goed, mooi worden hopen we nog steeds!

Conclusie

De Portugese laurier is een veelzijdige en onderhoudsvriendelijke plant die zowel schoonheid als functionaliteit biedt in de tuin. Met zijn glanzende, groenblijvende bladeren en compacte groei is hij ideaal voor hagen, windschermen of als solitair. Door zijn winterhardheid en het vermogen om goed tegen snoei te kunnen, blijft de laurier het hele jaar door een aantrekkelijke aanwinst voor elke buitenruimte. Met de juiste zorg, waaronder regelmatig water geven, bemesten en snoeien, zal de Portugese laurier jarenlang een gezonde en sierlijke uitstraling behouden. Kopen maar!